Asylrätt
Du som flytt från ditt hemland på grund av krig eller förföljelse har rätt att söka skydd i andra länder, det kallas för asyl. I Sverige ansöker man om asyl hos Migrationsverket. I många fall har asylsökande rätt till ett offentligt biträde, dvs kostnadsfri juridisk hjälp.
För att söka asyl i Sverige lämnar du in en ansökan till Migrationsverket. Du kommer då att kallas till ett ansökningssamtal där du berättar kort om dina skäl till att söka asyl och ditt hälsotillstånd. I detta samtal kan du även lämna in önskemål om ett särskilt offentligt biträde. Om du inte önskar någon särskild tilldelas du ett offentligt biträde från Migrationsverkets lista. Fördelen med att önska en särskild jurist eller advokat som offentligt biträde är att du kan välja någon som är specialiserad på migrationsrätt.
Kostnaden för ett offentligt biträde när du söker asyl bekostas av staten. Begär att få en jurist på Din Advokat som ditt offentliga biträde om du vill ha vår hjälp med ditt asylärende.
Din Advokat hjälper dig med asylfrågor
Som ditt offentliga biträde hjälper vi dig som asylsökande att ta tillvara på dina rättigheter och intressen genom hela asylprocessen:
Handläggning hos Migrationsverket
Vi ser alltid till att träffa dig innan utredningen startar, både för att förklara hur utredningen går till och gå igenom vad som är viktigt att du berättar för Migrationsverket. Vi är ditt juridiska stöd under utredningen. Efter utredningen går vi igenom de protokoll som Migrationsverket tagit fram för att säkerställa att de uppfattat dig korrekt. Därefter skriver vi ett yttrande till Migrationsverket som blir underlag för beslut.
Överklagan och vidare process
Om Migrationsverket avslår din asylansökan hjälper vi dig med överklagan som prövas av migrationsdomstolen. Vi ser till att dina rättigheter och intressen kommer fram i domstolsprocessen. Får du avslag även där hjälper vi dig även att överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen. Därefter avslutas vårt uppdrag som offentligt biträde.
Juridisk hjälp vid verkställighetshinder
Du som har sökt asyl och fått ett utvisningsbeslut som inte går att överklaga kan som sista åtgärd anmäla verkställighetshinder, det vill säga hinder mot att genomföra beslutet om avvisning eller utvisning. För att anmäla verkställighetshinder måste det ha kommit fram nya omständigheter som inte tagits upp tidigare i utredningen. Det kan till exempel handla om att du fått ett ökat behov av skydd, att mottagarlandet inte kan ta emot dig, nya medicinska hinder, förändrad familjesituation eller andra särskilda anledningar.
Vi på Din Advokat kan hjälpa dig med din anmälan om verkställighetshinder. Du betalar själv för den juridiska hjälpen vid anmälan av verkställighetshinder. Kontakta oss om du vill veta hur vi kan hjälpa dig.
Offentligt biträde till asylsökande barn
Vi på Din Advokat har också stor erfarenhet av att vara offentligt biträde för asylsökande barn, oavsett om de är på flykt tillsammans med sin familj eller själva, som ensamkommande flyktingbarn.
Enligt utlänningslagen ska Migrationsverket ta speciell hänsyn till barnets bästa, det innebär bland annat att barnens asyl ska prövas särskilt eftersom barn kan ha andra asylskäl än sina föräldrar. Utredningen ska också anpassas efter barnets ålder och mognad. Barn som söker asyl har alltid rätt att ha en vuxen med sig, det kan vara en förälder, en god man eller en jurist.
Frågor och svar om asylrätt:
-
När du söker asyl i Sverige har du i många fall rätt till kostnadsfri juridisk hjälp i form av ett offentligt biträde. Kostnaden för detta bekostas av staten, och du betalar själv inget för detta.
Som asylsökande har du själv rätt att önska vem du vill ska vara ditt offentliga biträde. Om du önskar en jurist på Din Advokat så anmäl det till Migrationsverket. -
Enligt både FN:s flyktingkonvention, svensk lag och EU-regler räknas du till flykting om du har välgrundade skäl till oro för förföljelse eller fruktan av att skadas i ditt hemland på grund av något av följande:
- Ras
- Nationalitet
- Religiös eller politisk uppfattning
- Kön
- Sexuell läggning
- Tillhörighet till viss samhällsgrupp
Människor kan ha behov av skydd utan att kunna definieras som flyktingar, då används termen alternativt skyddsbehövande.
En alternativt skyddsbehövande person är någon som bedöms ha behov av internationellt skydd på grund av att personen exempelvis:
- Löper risk att straffas med döden i sitt hemland
- Löper risk att utsättas för tortyr, kroppsstraff eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning
- Löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt (som civilperson)
Ofta är skillnaden mellan att anses vara flykting eller alternativt skyddsbehövande hårfin. Därför prövar man alltid först om den asylsökande har rätt till asyl utifrån flyktingstatus, och därefter alternativ skyddsstatus. Oavsett om man söker asyl som flykting eller alternativ skyddsstatus är ett krav att man inte ska kunna vända sig till myndigheterna i sitt hemland för att få hjälp eller fly inom landet.
-
I undantagsfall kan personer få uppehållstillstånd av andra anledningar. Du kan söka uppehållstillstånd av humanitära skäl, så kallade ömmande omständigheter. Skälen kan exempelvis vara att man är väldigt sjuk och inte kan få vård i hemlandet eller att man som barn bott i Sverige under mycket lång tid.
Det krävs synnerligen ömmande omständigheter för vuxna, eller särskilt ömmande omständigheter för barn, för att få uppehållstillstånd. Migrationsverkets beslut grundar sig bland annat av en samlad bedömning av ditt hälsotillstånd, anpassning till Sverige, tillståndet i ditt hemland och hur din situation skulle se ut vid återvändo.
Kontakta oss på Din Advokat om du behöver hjälp att söka uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl.
-
Om du bedöms ha flyktingstatus enligt FN:s flyktingkonvention, får du normalt uppehållstillstånd i tre år.
Om du bedöms vara alternativt skyddsbehövande eller beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter får du normalt uppehållstillstånd i 13 månader.
Barn som söker asyl kan få permanent uppehållstillstånd i Sverige.
-
Den centrala lagen i migrationsrätt är utlänningslagen, där anges bland annat förutsättningarna för utländska medborgare att få arbetstillstånd och tidsbegränsat respektive permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Uppehållstillstånd betyder att man har rätt att leva och bo i Sverige. Uppehållstillstånd kan antingen vara permanent eller tidsbegränsat.
-
Vuxna asylsökande i Sverige har rätt till vård som inte kan vänta. Det är upp till varje vårdgivare att bedöma om vårdbehovet är akut eller kan vänta, varför en del asylsökande får hjälp med hälsotillstånd som inte är akuta medan andra inte får det. På större orter finns särskilda läkarmottagningar för papperslösa och asylsökande.
Barn under 18 år som söker asyl i Sverige har alltid rätt till sjukvård och tandvård.
Asylsökande kvinnor som är gravida har rätt till mödravård och behöver inte betala för sin förlossningsvård själv.