Bouppteckning
När någon dör behöver en bouppteckning göras, det är en sammanställning av den bortgångnes alla tillgångar och skulder. Bouppteckningen visar också vem eller vilka som ska ärva den avlidne. Din Advokat har lång erfarenhet av att ta fram bouppteckningar och att hjälpa till vid arvsfrågor.
När en person avlider behöver dödsboet, dvs den eller de personer som kommer att ärva den avlidne, bestämma vad som ska göras med kvarvarande tillgångar, och första steget i det är en bouppteckning.
Bouppteckningen är en juridisk handling som både sammanställer dödsboets tillgångar och skulder och vem som har rätt att företräda dödsboet. Den ska lämnas till Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet. Det är viktigt att bouppteckningen görs korrekt, varför många väljer att anlita oss på Din Advokat för hjälp med detta.
Så går det till vid bouppteckning
När du anlitar Din Advokat för bouppteckning har vi ett första möte för att gå igenom den avlidnes skulder och tillgångar, den avlidnes arvingar och eventuella testamenten. Vanligtvis bokas bouppteckningsförrättningen redan vid vårt första möte.
Därefter ser vi till att ta fram allt övrigt material som behövs, exempelvis dokument från banker, kontrakt på bostadsrätter, osv, och sammanställer all information i bouppteckningen.
Därefter hålls bouppteckningsförrättningen vilket är ett möte där vi presenterar bouppteckningen, och där samtliga närvarande får komma till tals.
När bouppteckningen är klar, skrivs den under av två oberoende förrättningsmän på Din Advokat, varefter vi skickar den till Skatteverket för registrering.
När bouppteckningen är registrerad är nästa steg fördelningen av arvet. Läs mer om arvskifte och vilka regler som gäller >>
Förvaltningsuppdrag av dödsboet
I vissa fall hjälper vi arvingarna med förvaltningsuppdrag av dödsboet. Det innebär att vi sköter hela förvaltningen och avyttringen, exempelvis försäljning av fastighet eller lägenhet, värdera och sälja möbler och föremål på auktion, fixa städning och tömning av bostad liksom att avsluta konton och abonnemang.
Kontakta oss om du vill ha hjälp med förvaltningen av ett dödsbo där du är delägare.
Boutredningsman för dödsboet
I de lägen där dödsbodelägarna inte kan komma överens om hur dödsboet ska skötas eller fördelas kan en boutredningsman utses av tingsrätten.
Boutredningsmannens uppgift är bland annat att ta hand om och reda ut dödsboet, se till att arvet fördelas och företräda dödsboet i olika frågor.
Som boutredningsman försöker vi i första hand alltid hitta en gemensam ståndpunkt bland dödsbodelägarna kring arvets fördelning. Men om dödsbodelägarna inte kan nå en gemensam lösning kan ett tvångsbeslut bli nödvändigt.
Kontakta oss om du vill ha hjälp med en boutredningsman för ett dödsbo.
Frågor och svar om bouppteckning och boutredningsman:
-
En bouppteckning är en sammanställning av en avlidens persons ekonomi på dödsdagen. Bouppteckningen visar både vilka tillgångar och skulder som den avlidne lämnade efter sig, samt vem eller vilka som ska ärva den avlidne.
Kontakta Din Advokat om du behöver hjälp med bouppteckning.
-
En bouppteckning ska göras inom tre månader från dödsdagen, och den måste lämnas in till Skatteverket inom fyra månader från dödsdagen. Om det inte är möjligt kan man begära anstånd hos Skatteverket.
-
När en person avlider ska alltid en bouppteckning göras om det finns tillgångar i dödsboet efter att kostnaden för begravning har betalats, om den avlidne var gift eller om den avlidne ägde en fastighet.
I de fall den avlidne lämnar efter sig så små tillgångar att det efter begravningskostnaderna inte finns något kvar kan bouppteckningen ersättas av en dödsboanmälan. Det är socialkontoret i den avlidnes kommun som beslutar om det går att göra en dödsboanmälan och som också ansvarar för att dödsboanmälan görs. -
Kostnaden för att upprätta en bouppteckning varierar såklart beroende på omfattning: hur komplext uppdraget är och hur många dödsbodelägare är involverade.
En bouppteckning med normal komplexitet kostar vanligtvis mellan 8 000 – 10 000 kronor på Din Advokat. -
Ja och nej. Som dödsbodelägare kan du göra innehållet i bouppteckningen själv, men bouppteckningen måste signeras av två utomstående förrättningsmän med juridiskt ansvar.
Eftersom det är mycket viktigt att bouppteckningen görs korrekt är det ofta bättre att anlita experter. Kontakta gärna oss på Din Advokat om du vill ha hjälp med bouppteckning. -
Det är tingsrätten som utser boutredningsman. Men dödsboet kan föreslå en jurist eller advokat som är villig att åta sig uppdraget, och då väljer tingsrätten den personen som boutredningsman om ingen arvtagare motsätter sig detta.
-
I första hand är det dödsboets tillgångar som finansierar en boutredningsman. Om dödsboet inte kan betala är den den sökande som blir ansvarig för kostnaden.
Kostnaden för en boutredningsman varierar beroende på hur stort och komplext uppdraget är. -
En boutredningsman har till uppgift att ta hand om och reda ut dödsboet, förvaltar dödsboet och företräder dödsboet i alla frågor. Vid arvskifte ser boutredningsmannen till att arvet fördelas (skiftas), som skiftesman.
En skiftesman sköter endast själva arvskiftet, de gör ingen utredning eller förvaltning som en boutredningsman gör.